Το δύσκολο διαζύγιο της Κίνας από τον άνθρακα

Το δύσκολο διαζύγιο της Κίνας από τον άνθρακα

17
Το δύσκολο διαζύγιο της Κίνας από τον άνθρακα

Η κατανάλωση άνθρακα της Κίνας θα μειωθεί κατά περίπου 1/3 έως το 2040, σύμφωνα με έρευνα, θέτοντας σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους που προϋποθέτουν σημαντική πτώση της χρήσης του ορυκτού καυσίμου.

Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι η παγκόσμια δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα πρέπει να εξαλειφθεί έως το 2040 για να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός του βασικού ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Ωστόσο, τα ευρήματα έκθεσης του DNV καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα θα σημειώσει μια «μικρή άνοδο» τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια θα μειωθεί κατά το 1/3 μέχρι το 2040, καταλήγοντας περίπου στο 25% της μέγιστης τιμής της το 2050. Ως εκ τούτου, η Κίνα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα παρά τη μαζική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες θα αποτελούν το 88% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.