Οριακή άνοδος των ναύλων των LNG carriers

Οριακή άνοδος των ναύλων των LNG carriers

43
Οριακή άνοδος των ναύλων των LNG carriers

Νωχελική παραμένει η παρούσα εικόνα στη ναυλαγορά των LNG carriers, τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του Σουέζ και ανεξαρτήτως του εάν ένα πλοίο δραστηριοποιείτια στη spot αγορά ή εκείνη των χρονοναυλώσεων μεγαλύτερης διάρκειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Fearnleys, οι ναύλοι των LNG carriers μεταφορικής ικανότητας περίπου 160.000 κ.μ. παρέμειναν σταθεροί στα $34.000 ανά ημέρα ανατολικά του Σουέζ την εβδομάδα με πέρας τη 17η Απριλίου.

Την ίδια ώρα, δυτικά του Σουέζ, οι ναύλοι σημείωσαν άνοδο της τάξεως των $3.000/ημέρα και διαμορφώθηκαν στα $37.000/ημέρα. Η εικόνα στη spot αγορά θυμίζει σε ευρύτερο επίπεδο εκείνη που επικρατούσε τον περσινό Μάιο. Εάν τα δρώμενα του περσινού έτους επαναληφθούν, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε παραδοσιακά οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και οι ηλεκτροπαραγωγικές ανάγκες των χωρών αυξάνονται.

Όσον αφορά την αγορά χρονοναυλώσεων μεγαλύτερης διάρκειας, τα δεδομένα της Fearnleys κάνουν λόγο για άνοδο της τάξεως των $1.000/ημέρα στο κόστος ναύλωσης ενός TFDE LNGC μεταφορικής ικανότητας περίπου 160.000 κ.μ. για ένα έτος, στα $55.000.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.