«Μπαράζ» ενεργειακών επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ασία

«Μπαράζ» ενεργειακών επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ασία

27
«Μπαράζ» ενεργειακών επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ασία

Το ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών «μαγνητίζει» η Νοτιοανατολική Ασία, με αιχμή του δόρατος τις θετικές προοπτικές εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων των κρατών της περιοχής.

Η οικονομική και πληθυσμιακή αύξηση της Νοτιοανατολικής Ασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ενέργεια στην περιοχή, με την κορύφωση να αναμένεται ήδη πριν από το 2040. Αυτή η εκτίμηση είναι ευεργετική για επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και του LNG, επισημαίνει ο Chief Operating Officer της Mubadala Energy, κ. Stefano Raciti, στο πλαίσιο μιας βιομηχανικής συνόδου στην Κουάλα Λουμπούρ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενεργειακές εταιρείες αυξάνουν δυναμικά τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που διαχειρίζονται, ώστε να ενισχύσουν την παραγωγή φυσικού αερίου και να ανταποκριθούν στη μακροπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.

Κεντρική θέση στο ενεργειακό «γίγνεσθαι» διαδραματίζουν η Μαλαισία και η Ινδονησία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η Ινδονησία σχεδιάζει να προσφέρει προς εκμετάλλευση περισσότερα οικόπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή North Sumatra basin το τρέχον έτος. Αφορμή αυτής της απόφασης αποτελεί η σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος στο οικόπεδο South Andaman Block από τη Mubadala Energy.

Παράλληλα, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Μαλαισίας, Petronas, ανέθεσε συμβόλαια για την εκμετάλλευση έξι οικοπέδων, ύστερα από διαγωνισμό που διεξήχθη το 2023. Ταυτόχρονα, η Petronas διενήργησε νέο διαγωνισμό το τρέχον έτος για την εκμετάλλευση 10 οικοπέδων και την προσέλκυση επενδυτών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Μαλαισία θα προβεί σε γεωτρήσεις σε 30 πετρελαιοπηγές φέτος και σε 35 το 2025. Αντίστοιχα, η Ινδονησία θα προβεί σε γεωτρήσεις περίπου 40 πετρελαιοπηγών το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.