«Δρόμος του Μεξικού», η απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς

«Δρόμος του Μεξικού», η απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς

61
«Δρόμος του Μεξικού», η απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς

Με στόχο τη μείωση της εξάρτησής τους από την Κίνα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πληθώρα δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Ωστόσο, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου έχει βρει μια απάντηση, αποστέλλοντας εμπορεύματα στο Μεξικό, τα οποία έπειτα καταλήγουν σε αμερικανικό έδαφος μέσω των χερσαίων αλυσίδων.

Δημοσίευμα των Financial Times, ορμώμενο από στοιχεία της Xeneta, υπογραμμίζει ότι το 2023 κατεγράφη σημαντική άνοδος των κινεζικών εισαγωγών του Μεξικού και συνάμα της μεταφοράς containers από Μεξικό προς ΗΠΑ μέσω φορτηγών.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, 881.000 TEUs κατέληξαν διά θαλάσσης από την Κίνα στο Μεξικό, έναντι 689.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Την ίδια ώρα, το Μεξικό εκθρόνισε την Κίνα και κατέστη ο νούμερο ένα εξαγωγέας εμπορευμάτων στις ΗΠΑ, καθώς οι αποστολές μέσω φορτηγών μεταξύ των συνόρων των δύο χωρών συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η εν λόγω στρατηγική της Κίνας προσβλέπει στην παράκαμψη των αυστηρών δασμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και οι οποίοι δεν έχουν αναιρεθεί επί Τζο Μπάιντεν, εν μέσω τεταμένων γεωπολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.