Πυρηνική ενέργεια, η απάντηση στο ινδικό ενεργειακό δίλημμα;

Πυρηνική ενέργεια, η απάντηση στο ινδικό ενεργειακό δίλημμα;

45
Πυρηνική ενέργεια, η απάντηση στο ινδικό ενεργειακό δίλημμα;

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως εκείνη της Ινδίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σημαντικό δίλημμα. Η ανάπτυξή τους καθώς και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης βασίζονται στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Ωστόσο, οι φθηνότερες πηγές ενέργειας, και δη ο άνθρακας, όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εν μέσω λοιπόν της άμεσης ανάγκης για ενεργειακή μετάβαση, η Ινδία διερευνά λοιπούς ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους ηλεκτροπαραγωγής, με περιορισμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η απάντηση στην οποία καταλήγει, βάσει δημοσιεύματος του Reuters, είναι η πυρηνική ενέργεια.

Ειδικότερα, το Νέο Δελχί αναζητά ιδιωτικά κεφάλαια ύψους $26 δισ. για την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με αξιοποίηση πυρηνικής ενέργειας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ινδία στρέφεται στο ιδιωτικό επιχειρείν με φόντο την πυρηνική ενέργεια, αλλά και μία από τις λίγες φορές που η Ινδία στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια ευρύτερα. Η πυρηνική ενέργεια συνεισφέρει περί το 2% της ηλεκτροπαραγωγής της.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φαίνεται να εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο αύξησης του ποσοστού ηλεκτροπαραγωγής από μη ορυκτά καύσιμα στο 50% μέχρι το 2030 έναντι 42% σήμερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.