Περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ σε διαχειριστές δεξαμενόπλοιων

Περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ σε διαχειριστές δεξαμενόπλοιων

224
Περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ σε διαχειριστές δεξαμενόπλοιων

Αποφασισμένες εμφανίζονται οι ΗΠΑ να πλήξουν το ρωσικό εμπόριο «μαύρου χρυσού» και τις εξαγωγές διαμαντιών. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 8 Φεβρουαρίου την επιβολή νέων κυρώσεων κατά τεσσάρων νομικών προσώπων και ενός tanker με σημαία Γκαμπόν, με την κατηγορία παραβίασης του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα τέλη του 2023.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούν κεντρικό μέλος ενός συνασπισμού κρατών και διεθνών σχημάτων, όπως η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία, που συναποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές αργού και παραγώγων πετρελαίου από τη Ρωσία και να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού αργού. Αυτό το πλαφόν διαμορφώθηκε στα $60/βαρέλι και τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2022.

Αναφορικά με τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις, αυτές είναι η NS Leader Shipping Incorporated, η Oil Tankers SCF Mgmt FZCO, η Talassa Shipping DMCC και η Zeenit Supply and Trading DMCC. Επίσης, στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρέθηκε και το tanker «NS Leader» (A8LU7), σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί ότι το Office of Foreign Assets Control (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εργάζεται για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της G7 στην απαγόρευση και των ρωσικών εξαγωγών διαμαντιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.