Το «κυνήγι» της αντικατάστασης των οδών του παγκόσμιου εμπορίου

Το «κυνήγι» της αντικατάστασης των οδών του παγκόσμιου εμπορίου

65
Το «κυνήγι» της αντικατάστασης των οδών του παγκόσμιου εμπορίου

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα επισπεύδουν την «έξοδο» των ναυτιλιακών εταιρειών από την εν λόγω αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, ωθώντας τες στην αναζήτηση εναλλακτικών οδών μεταφοράς των εμπορευμάτων τους. Στο «κυνήγι» της επαναδρομολόγησης των εμπορευμάτων εισέρχονται πλέον, πέραν των μεγάλων liner εταιρειών, και ψηφιακές νεοφυείς επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η ψηφιακή πλατφόρμα Trucknet Enterprise Ltd. δρομολογεί τα προϊόντα από τους λιμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας στο Ισραήλ και έπειτα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον CEO της πλατφόρμας, κ. Hanan Fridman. Παράλληλα, η Hapag-Lloyd AG εξετάζει τη σύνδεση του λιμένα Jebel Ali στο Ντουμπάι και δύο ανατολικών σαουδαραβικών λιμένων με την Jeddah στη δυτική ακτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Επισημαίνεται ότι τα εμπορεύματα από την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Κίνα έχουν αποσταλεί μέσω φορτηγών τις πρόσφατες εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Fridman. Παρ’ όλα αυτά, οι ποσότητες των προϊόντων που διακινούνται με φορτηγά είναι σαφώς μικρότερες από αυτές που διακινούνται με πλοία.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Hapag-Lloyd, κ. Nils Haupt, τόνισε ότι οι σχεδιασθείσες χερσαίες συνδέσεις είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση για όσους μεταφέρουν μια περιορισμένη ποσότητα εμπορευμάτων.

Η διαδρομή από το λιμάνι Jebel Ali στη Χάιφα του Ισραήλ απαιτεί 3-4 ημέρες ώστε να πραγματοποιηθεί, σε σύγκριση με τις δέκα ή περισσότερες ημέρες που απαιτεί το ταξίδι γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι νέες οδοί που χαράσσονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «προθάλαμος» για τον μεγαλύτερο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, η δημιουργία του οποίου υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αλλά έχει ανασταλεί λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.