Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ευ. Μυτιληναίος: «Δεν διανοούμαι Ελλάδα της δραχμής»

Ευ. Μυτιληναίος: «Δεν διανοούμαι Ελλάδα της δραχμής»

Εισαγωγικό κείμενο

Την ιδιαίτερη σημασία να ανακτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική της ισχύ έναντι άλλων διεθνών οικονομιών όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ανέδειξαν οι ομιλητές στην εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των Ευρωεκλογών την Πέμπτη 23 Μαΐου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην εκδήλωση που είχε ως θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;», συναντήθηκαν και συζήτησαν ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux, με συντονιστή τον κ. Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή».

DSC_0268

Στη συζήτηση κυριάρχησε η κριτική προς τις πρακτικές της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε στο ότι η ενιαία αγορά στην ουσία καταργείται από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης, μέσω των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο κ. Παπαλεξόπουλος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα των Βρυξελλών σηκώνει «μερεμέτια».

Πάντως κοινή παραδοχή υπήρξε πως «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας», και παρά το ότι, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό, ενώ κανένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα δεν ασχολείται σχετικά, ο ίδιος ξεκαθάρισε «αλίμονό μας αν συμβεί κάτι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν διανοούμαι Ελλάδα της δραχμής ή Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Τα θέματα τότε θα ήταν άλλης τάξης, θα ήταν εθνικά».

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές όλοι συμφώνησαν ότι θα ενισχυθεί η αντισυστημική ψήφος, με τον κ. Μυτιληναίο να χαρακτηρίζει «Eurovision» την προεκλογική εκστρατεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, στη συζήτηση αναδείχθηκαν και οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τόσο στον τομέα της Ενέργειας όσο και σε αυτόν της άμυνας.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024