Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Έσοδα-ρεκόρ από την τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα

Έσοδα-ρεκόρ από την τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα

Εισαγωγικό κείμενο

Στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των $104 δισ. διαμορφώθηκαν το 2023 τα έσοδα από την τιμολόγηση των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επί του παρόντος, λειτουργούν 75 μέσα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότερα από τα μισά από τα εισπραχθέντα έσοδα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, σύμφωνα με την έκθεση State and Trends of Carbon Pricing 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η έκθεση οι φόροι άνθρακα και τα συστήματα εμπορίας εκπομπών κάλυπταν το 7% των παγκόσμιων εκπομπών, στην τελευταία 11η ετήσια έκθεση η τιμολόγηση του άνθρακα καλύπτει το 24% των παγκόσμιων εκπομπών.

Ωστόσο, παρά τα έσοδα-ρεκόρ, λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καλύπτεται σήμερα από μια άμεση τιμή άνθρακα στο εύρος ή πάνω από το εύρος που απαιτείται για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024