Το φιλόδοξο έργο GAMMA, μονοπάτι προς μια ανθρακικά ουδέτερη ναυτιλία;

Το φιλόδοξο έργο GAMMA, μονοπάτι προς μια ανθρακικά ουδέτερη ναυτιλία;

80
Το φιλόδοξο έργο GAMMA, μονοπάτι προς μια ανθρακικά ουδέτερη ναυτιλία;

Το έργο GAMMA (Green Ammonia and bioMethanol fuel MAritime vessels), που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024, ανοίγει νέους ορίζοντες για την πράσινη μετάβαση της διεθνούς ναυτιλίας. Το GAMMA έχει συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο αποσκοπεί στη μετασκευή ενός bulk carrier, χωρητικότητας 60.000 dwt, υιοθετώντας περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες. Η δέσμευση του GAMMA για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους περιβαλλοντικούς στόχους του IMO για το 2050.

Βασική στόχευση του πενταετούς έργου είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών γεννητριών με ένα καινοτόμο σύστημα που λειτουργεί με e-καύσιμα. Αυτό θα επιτευχθεί με την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Το υδρογόνο θα παραχθεί από τον μετασχηματισμό της αμμωνίας και της πράσινης μεθανόλης. Συμπληρωματικά, κάποιο ποσοστό του υδρογόνου θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα έχουν τοποθετηθεί στα καλύμματα στομίων του φορτηγού πλοίου.

Η συνεργασία με το Frauhofer Institute και την Ballard Systems Europe ενισχύει την προσπάθεια του έργου για την πράσινη μετάβαση. Με την επίτευξη των στόχων του, το GAMMA αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ναυτιλιακή βιομηχανία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.