Το Βόρειο Πέρασμα, «όπλο» στο θαλάσσιο εμπόριο Ρωσίας και Κίνας

Το Βόρειο Πέρασμα, «όπλο» στο θαλάσσιο εμπόριο Ρωσίας και Κίνας

144
Το Βόρειο Πέρασμα, «όπλο» στο θαλάσσιο εμπόριο Ρωσίας και Κίνας

Μια διακαής φιλοδοξία της Ρωσίας είναι να αξιοποιήσει το Βόρειο Πέρασμα για μεταφορά εμπορευμάτων προς την Κίνα, προσφέροντας έτσι μια εναλλακτική οδό για εμπορεύματα, που δεν απαιτεί τη διέλευση πλοίων από το Σουέζ.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του TASS υπογραμμίζει ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί περίπου 40 θαλάσσια ταξίδια μεταξύ της πόλης Αρκανγκέλσκ της Ρωσίας και της Σαγκάης της Κίνας. Τα πλοία που θα πραγματοποιήσουν αυτά τα ταξίδια αναμένεται να μεταφέρουν κυρίως οχήματα, ανταλλακτικά και τελικά προϊόντα.

Πέραν αυτού, το 2024, σημειώνει το TASS, ναυτιλιακές εταιρείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν διά θαλάσσης και μέσω του Βόρειου Περάσματος 72 εκατ. τόνους εμπορευμάτων. Εφόσον η αναγγελία αυτή αποβεί πραγματική, θα σημαίνει διπλασιασμό του μεταφερόμενου όγκου έναντι του 2023.

Παράλληλα, στις αρχές Οκτωβρίου επετεύχθη ένα σημαντικό ορόσημο για τις φιλοδοξίες της Μόσχας, καθώς πραγματοποιήθηκε ταξίδι από την Αρκανγκέλσκ στη Σαγκάη, το οποίο διήρκεσε 22 ημέρες. Μάλιστα, το πλοίο που πραγματοποίησε το ταξίδι δεν χρειάστηκε τη συνδρομή παγοθραυστικών πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.