«Τιτανομαχία» των Shell και Greenpeace

«Τιτανομαχία» των Shell και Greenpeace

214
«Τιτανομαχία» των Shell και Greenpeace

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο κολοσσός ενέργειας Shell, αιτούμενος αποζημίωση ύψους $2,1 εκατ. από την Greenpeace, μια υπόθεση που έχει τραβήξει τα βλέμματα διεθνώς, δεδομένου ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη αξίωση πληρωμής που έχει κατατεθεί ενάντια στην περιβαλλοντική οργάνωση.

Οι αξιώσεις της Shell συνιστούν απότοκο της κατάληψης πλοίου που μετέφερε ένα FPSO της Shell τον Φεβρουάριο του 2023. Έξι ακτιβιστές εισήλθαν στο πλοίο και παρέμειναν εκεί 13 ημέρες.

Η Shell είχε καταστήσει σαφείς τις βλέψεις της περί εκκίνησης νομικών διαδικασιών, με τις δικαστικές αρχές να δίνουν διορία προκειμένου να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός εκτός δικαστηρίου. Η Shell πρότεινε αποζημίωση ύψους $1,4 εκατ. και τη γραπτή δέσμευση της Greenpeace ότι δεν θα πραγματοποιήσει ποτέ ξανά κινητοποίηση σε οποιοδήποτε περιουσιακό της στοιχείο.

Από πλευράς της, η Greenpeace υπογράμμισε πως ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει στον δεύτερο όρο, εφόσον η Shell θα συμμορφωνόταν με δικαστική απόφαση στην Ολλανδία το 2021, βάσει της οποίας πρέπει να μειώσει κατά 45% τις εκπομπές της μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι η Shell έχει υποβάλει έφεση για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον co-executive director της Greenpeace UK, κ. Areeba Hamid, η επιθυμία της Shell είναι ξεκάθαρη. Δεν έχει να κάνει με τη διεκδίκηση του χρηματικού ποσού για εξασφάλιση ζημίας. Αντιθέτως, η Shell προσπαθεί «να διαλύσει την ικανότητα της Greenpeace να πραγματοποιεί κινητοποιήσεις με στόχο να σταματήσουν νόμιμες διεκδικήσεις για κλιματική δικαιοσύνη».

Η Shell το 2022 κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ ύψους περίπου $40 δισ., δηλαδή περίπου $110 εκατ. κάθε μέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.