Τα οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών κολοσσών ενέργειας στο μικροσκόπιο

Τα οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών κολοσσών ενέργειας στο μικροσκόπιο

31
Τα οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών κολοσσών ενέργειας στο μικροσκόπιο

Σε ρότα κερδοφορίας παραμένουν οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί ενέργειας, όπως καταδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εταιρειών που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, η TotalEnergies κατέγραψε κέρδη ύψους $6,7 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2023, αποτελώντας τον μοναδικό ευρωπαϊκό κολοσσό ενέργειας του οποίου τα κέρδη σε ετήσια βάση δεν κατέγραψαν κάποια σημαντική μεταβολή. Επιπλέον, η Shell σημείωσε κέρδη $6,2 δισ., μειωμένα κατά 35% σε ετήσια βάση, αλλά παραμένοντας σαφώς σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Εικόνα2
Γράφημα 1 Κέρδη των ευρωπαϊκών κολοσσών ενέργειας το γ’ τρίμηνο του 2023, καθώς και η μεταβολή τους σε ετήσια βάση

 

Παράλληλα, η BP σημείωσε κέρδη $4,9 δισ. το γ’ τρίμηνο, ενώ η Equinor $2,5 δισ., αποτελώντας τον κολοσσό ενέργειας του οποίου τα κέρδη έκαναν τη μεγαλύτερη βουτιά σε ετήσια βάση (73%). Ακόμα, η ιταλική Eni κατέγραψε κέρδη $1,9 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2023.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2023, υψηλή παραμένει η κερδοφορία και των αμερικανικών κολοσσών ενέργειας ExxonMobil και Chevron.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.