Κερδοφορίας συνέχεια για τους αμερικανικούς κολοσσούς ενέργειας

Κερδοφορίας συνέχεια για τους αμερικανικούς κολοσσούς ενέργειας

60
Κερδοφορίας συνέχεια για τους αμερικανικούς κολοσσούς ενέργειας

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζεται η κερδοφορία των αμερικανικών κολοσσών ενέργειας, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τους για τα οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου 2023.

Ειδικότερα, τόσο η ExxonMobil όσο και η Chevron κατέγραψαν ισχυρά κέρδη, λίγο προτού και οι δύο εταιρείες προβούν σε στρατηγικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, η ExxonMobil σημείωσε κέρδη ύψους $9,1 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2023 και από την αρχή του έτους τα κέρδη της ανέρχονται σε $28,4 δισ. Επιπλέον, η Chevron σημείωσε κέρδη ύψους $6,53 δισ. το γ’ τρίμηνο, ενώ από την αρχή του έτους $19,1 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επίπεδα, παρότι ιδιαίτερα υψηλά, είναι πολύ χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Άλλωστε, το 2022 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τους κολοσσούς ενέργειας στον απόηχο των ιδιαίτερα υψηλών τιμών των ενεργειακών αγαθών. Ενδεικτικά, η ExxonMobil είχε καταγράψει κέρδη $19,7 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2022, ενώ η Chevron κέρδη $11,2 δισ.

Παράλληλα, μετά τις ισχυρές επιδόσεις γ’ τριμήνου του 2023, τόσο η ExxonMobil όσο και η Chevron προχώρησαν σε επενδύσεις με στόχο την αύξηση του χαρτοφυλακίου τους. Η ExxonMobil προσβλέπει στην εξαγορά της εταιρείας πετρελαίου Pioneer, ενώ η Chevron ήλθε σε συμφωνία με τη Hess Corp. για εξαγορά της δεύτερης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ExxonMobil και Chevron είναι οι μοναδικές δύο αμερικανικές εταιρείες που συγκαταλέγονται στους Big Oil, μια λίστα επτά κολοσσών ενέργειας της Δύσης. Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες εταιρείες, στη λίστα ανήκουν οι ευρωπαϊκές BP, Shell, TotalEnergies, Eni, Equinor.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.