Νέο mega-deal αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών και στο βάθος η Γουιάνα

Νέο mega-deal αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών και στο βάθος η Γουιάνα

164
Νέο mega-deal αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών και στο βάθος η Γουιάνα

Η Chevron συμφώνησε να εξαγοράσει τη Hess Corp. έναντι $53 δισ. σε μια προσπάθεια να αυξήσει το αποτύπωμά της στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ και να ενισχύσει την παρουσία της στην πλούσια ενεργειακά Γουιάνα, εκεί όπου η Exxon Mobil έχει απλώσει τα δίχτυα της.

Η Chevron προσέφερε 1,025 μετοχές της για κάθε μία μετοχή της Hess ή $171 ανά μετοχή, που αντανακλά ένα premium 4,9% επί της τιμής της μετοχής που έκλεισε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα είχε προηγηθεί η μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά της Pioneer από την Exxon Mobil, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη τους είδους της εδώ και δεκαετίες. Με την εξαγορά της Hess, η Chevron θα αποκτήσει το 30% μιας κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της Exxon, η οποία διαχειρίζεται ένα πεδίο στη Γουιάνα με αποθέματα που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα έως το 2027.

Οι πρόσφατες συμφωνίες αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών αντανακλούν τα σχέδιά τους να συνεχίσουν να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, την ίδια ώρα που αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες στρέφουν το βλέμμα τους στις ΗΠΑ. Οι επενδύσεις αυτές, μάλιστα, φαίνεται να γιγαντώνονται μετά την εκτόξευση της κερδοφορίας τους, απόρροια των υψηλών τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.