Σήμα κινδύνου για την ευημερία των ναυτικών

Σήμα κινδύνου για την ευημερία των ναυτικών

408
Σήμα κινδύνου για την ευημερία των ναυτικών

Περαιτέρω ανησυχίες εγείρονται για την ευημερία των ναυτικών από τα αποτελέσματα του τελευταίου Seafarers Happiness Index.

Για τρίτο διαδοχικό μήνα, ο τριμηνιαίος δείκτης καταγράφει πτώση της ικανοποίησης των ναυτικών από τις συνθήκες διαβίωσης εν πλω. Το γ’ τρίμηνο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,6/10 έναντι 6,77 το β’ τρίμηνο και 7,1 το α’ τρίμηνο του 2023.

Τα ευρήματα δείχνουν μια πτώση στους περισσότερους τομείς της ζωής εν πλω, συμπεριλαμβανομένων των απολαβών, του φόρτου εργασίας και της συνδεσιμότητας εν πλω. Από την άλλη, οι μόνοι επιμέρους δείκτες που σημείωσαν άνοδο αφορούσαν το shore leave, την εκπαίδευση και τη διατροφή.

Αναφορικά με τις απολαβές, ο δείκτης έπεσε στο 6,49 από το 7,02, με τους ναυτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα να υπογραμμίζουν την ανάγκη επαναξιολόγησής τους, για παράδειγμα ανά δύο χρόνια, προκειμένου να προσαρμοστούν με τον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, οι διαφορές στα κόστη διαβίωσης στις χώρες των ναυτικών επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα ικανοποίησής τους και αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα για την προσαρμογή των απολαβών τους.

Ο φόρτος εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχική ανησυχία για τους ναυτικούς, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευημερία, την απόδοση και την ικανοποίηση από την εργασία τους. H έκθεση αναδεικνύει την απαιτητική φύση των καθηκόντων τους και την ανάγκη για βελτιώσεις στον φόρτο εργασίας τους, ο οποίος αυξάνεται διαρκώς λόγω των κανονισμών για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Στα θετικά, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα του ναυτικού επαγγέλματος, όπως είναι οι σταθερά καλές απολαβές αλλά και οι εμπειρίες από πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου, που δύσκολα παρέχουν άλλα επαγγέλματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.