Tα δεξαμενόπλοια με το βλέμμα στη Fed και στον OPEC+

Tα δεξαμενόπλοια με το βλέμμα στη Fed και στον OPEC+

86
Tα δεξαμενόπλοια με το βλέμμα στη Fed και στον OPEC+

Αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων είναι η αγορά πετρελαίου, καθώς στη «στενότητα» της αγοράς έρχεται να προστεθεί η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Μάλιστα η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά ανέμεναν ορισμένοι οικονομολόγοι, προκειμένου να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Όπως εξηγεί η Gibson Shipbrokers σε ανάλυσή της, η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου και άρα και στα δεξαμενόπλοια, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια παρέχουν στήριξη σε ένα ισχυρότερο δολάριο, το οποίο με τη σειρά του καθιστά τα βαρέλια σε δολάρια λιγότερο ελκυστική επιλογή για τους μη Αμερικανούς αγοραστές.

Οι προοπτικές για ακόμα πιο περιορισμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ακόμα περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, δεδομένου ότι οι υψηλότερες τιμές μαύρου χρυσού θα ασκήσουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Η άλλη διάσταση των αυξημένων επιτοκίων είναι η μείωση των αποθεμάτων σε μια εποχή που είναι ήδη υπό πίεση, καθώς αυξάνεται το κόστος αποθήκευσης, εξηγεί η Gibson.

Για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να σημάνει πτώση των ναύλων, καθώς στην αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την πολιτική του OPEC+. Oι δύο αυτοί παράγοντες ωθούν τη ζήτηση προς τα κάτω. Πάντως η Gibson παραμένει αισιόδοξη για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, παρά τους προαναφερθέντες «πονοκεφάλους». Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς δεξαμενόπλοιων, ιδίως από την άποψη της προσφοράς στόλου, μπορούν να περιορίσουν τις όποιες καθοδικές πιέσεις των ναύλων. Ομοίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια βελτιωμένη προοπτική προσφοράς πετρελαίου για το επόμενο έτος, η οποία θα παρείχε πρόσθετη στήριξη στην αγορά δεξαμενόπλοιων. Πολλά θα εξαρτηθούν το επόμενο έτος από τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τον φαύλο κύκλο που δημιουργούν στη ζήτηση πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.