Τα διαφορετικά μηνύματα για το orderbook των bulk carriers

Τα διαφορετικά μηνύματα για το orderbook των bulk carriers

150
Τα διαφορετικά μηνύματα για το orderbook των bulk carriers

Νέες παραγγελίες τοποθετήθηκαν πρόσφατα για Ultramax bulk carriers, ανεβάζοντας κατά συνέπεια την αναλογία του orderbook προς τον υφιστάμενο στόλο για τον συγκεκριμένο τύπο πλοίου.

Πιο συγκεκριμένα, την εβδομάδα 18-24 Σεπτεμβρίου, συνάφθηκαν συμφωνίες για τη ναυπήγηση 12 Ultramaxes, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων παραγγελιών εντός του 2023 να ανέρχονται σε 100, σύμφωνα με δεδομένα της Intermodal. Παράλληλα, οι παραγγελίες Kamsarmaxes φέτος ανέρχονται σε 137, με αποτέλεσμα το ποσοστό orderbook/στόλου να διαμορφώνεται σε 10,8% έναντι 9,08% για τα Ultramaxes. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο αυτά ποσοστά ακολουθούν την ανιούσα από το 2021, σύμφωνα με την Intermodal, ενώ η ίδια τάση παρατηρείται για τα Handysizes, για τα οποία η αναλογία orderbook/στόλου είναι στο 9,5%.

Για τα μεγαλύτερα μεγέθη, η εικόνα διαφέρει: το αντίστοιχο ποσοστό στα Capesizes είναι στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 4,71% και παρουσιάζει διαδοχικές πτώσεις από το 2019. Εν κατακλείδι, το orderbook των bulk carriers κινείται στο 8% του ενεργού στόλου, χαμηλότερα δηλαδή από τον κυλιόμενο μέσο όρο δεκαετίας (12,8%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.