Παγκόσμια Τράπεζα: Οι δύο όψεις των εκτιμήσεών της για τις ασιατικές οικονομίες

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι δύο όψεις των εκτιμήσεών της για τις ασιατικές οικονομίες

45
Παγκόσμια Τράπεζα: Οι δύο όψεις των εκτιμήσεών της για τις ασιατικές οικονομίες

Επιβράδυνση στην πορεία ανάπτυξης των ασιατικών κρατών αναμένει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2023, προκαλώντας προβληματισμό για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Κίνας το ερχόμενο έτος, από 4,8% στο 4,4%. Σε ευρύτερο πλαίσιο, το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού ‒χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Κίνα‒ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,5% το 2024 έναντι εκτιμήσεων της τάξεως του 4,8% τον Απρίλιο.

Συνεπώς, το ΑΕΠ των χωρών που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή θα αναπτυχθεί με τον βραδύτερο ρυθμό του από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 (δίχως να ληφθούν υπόψη γεγονότα-σοκ για τις οικονομίες, όπως η πανδημία).

Παράλληλα, η Κίνα επέλεξε να υποδεχτεί πανηγυρικά τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και να εστιάσει στις πιο θετικές πτυχές των οικονομικών εκτιμήσεών της. Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων σημειώνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ανάπτυξη της τάξεως του 5,1% για την Κίνα το 2023.

Επιπλέον, αντί του γεγονότος ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών στην περιοχή Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδά της για περισσότερα από 50 χρόνια, η Κίνα επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός ότι θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου όλων των υπόλοιπων αναπτυσσόμενων αγορών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.