Εξαγωγές σιτηρών: Πονοκέφαλοι στις ΗΠΑ και χαμόγελα στη Βραζιλία

Εξαγωγές σιτηρών: Πονοκέφαλοι στις ΗΠΑ και χαμόγελα στη Βραζιλία

69
Εξαγωγές σιτηρών: Πονοκέφαλοι στις ΗΠΑ και χαμόγελα στη Βραζιλία

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κινείται η στάθμη των υδάτων του Μισισιπή, εγείροντας ανησυχίες για διαταραχές στη μεταφορά εμπορευμάτων διατροφής από και προς τις ΗΠΑ για το εμπορικό έτος 2023/2024.

Η πτώση των υδάτων αποδίδεται στις μειωμένες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ τον χειμώνα και στην ξηρασία του Μαΐου και του Ιουνίου. Με τις βροχοπτώσεις να αναμένονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κανονικά, το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας αναμένει ότι η πτώση των υδάτων στον Μισισιπή θα συνεχιστεί.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να παραλύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρήθηκε πέρυσι, όταν σχεδόν 2.000 φορτηγίδες έμειναν αποκλεισμένες στα τέλη Οκτωβρίου, στη μέση της περιόδου αιχμής της συγκομιδής σόγιας και καλαμποκιού. Υπό αυτόν τον φόβο, οι φορτώσεις σόγιας κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο και μετά και, ως απόρροια, η προσφορά φορτηγίδων έχει μειωθεί, καθώς περισσότερες φορτηγίδες απαιτούνται για τη μεταφορά του ίδιου όγκου. Μέσω του Μισισιπή μεταφέρεται περίπου το 45% των εξαγωγών σιτηρών των ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας καλαμποκιού και ο δεύτερος κορυφαίος εξαγωγέας σόγιας μετά τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Βραζιλία θα καταγράψει ρεκόρ εξαγωγών σόγιας στους 99 εκατ. τόνους, με δεδομένη και τη μεγάλη ζήτηση της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 η Βραζιλία εξήγαγε 78,7 εκατ. τόνους σόγιας. Συνεπώς, ενδεχόμενες απώλειες των ΗΠΑ ίσως αντισταθμιστούν από τις ροές της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα μια εκ νέου αναδιάταξη των εμπορευματικών ροών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.