Διεθνές ενδιαφέρον για το πετρέλαιο της Γουιάνας

Διεθνές ενδιαφέρον για το πετρέλαιο της Γουιάνας

65
Διεθνές ενδιαφέρον για το πετρέλαιο της Γουιάνας

Σημαντικό διαφαίνεται το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Γουιάνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, από τα δεκατέσσερα μπλοκ που δημοπρατεί το κράτος της Νότιας Αμερικής, τα οκτώ έχουν κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ των εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές συγκαταλέγονται και κολοσσοί της αγοράς ενέργειας, όπως η ExxonMobil και η TotalEnergies. Το ενδιαφέρον των εταιρειών φαίνεται να οφείλεται στις ανακαλύψεις περισσοτέρων από 11 εκατ. βαρελιών ανακτήσιμου πετρελαίου από την ExxonMobil στην ευρύτερη περιοχή από το 2022.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο δυτικές εταιρείες που φιλοδοξούν να «τρυπήσουν» τον πυθμένα στα ανοικτά της Γουιάνας. Το αρμόδιο υπουργείο γνωστοποίησε ότι και η κινεζική CNOOC κατέθεσε πρόταση.

Παράλληλα, η Γουιάνα παράγει και εξάγει περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, γεγονός που την καθιστά τον έβδομο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, οι βλέψεις της χώρας φαίνεται πως είναι μεγαλύτερες από αυτό το επίτευγμα. Ο πρόεδρος Ali δήλωσε ότι σύντομα η Γουιάνα θα γνωστοποιήσει τη στρατηγική της αναφορικά με το φυσικό αέριο. «Δεν θα είμαστε μονάχα ένας ισχυρός παραγωγός πετρελαίου. Πολύ σύντομα, θα έχουμε εθνική στρατηγική φυσικού αερίου, που μόνη της θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.