Τα δεξαμενόπλοια στους ρυθμούς των περιορισμών στη Διώρυγα του Παναμά

Τα δεξαμενόπλοια στους ρυθμούς των περιορισμών στη Διώρυγα του Παναμά

207
Τα δεξαμενόπλοια στους ρυθμούς των περιορισμών στη Διώρυγα του Παναμά

Τα επίπεδα χαμηλών βροχοπτώσεων στη Διώρυγα του Παναμά έχουν επιδράσει σημαντικά στη ναυτιλιακή κίνηση, καθώς έχει περιοριστεί ο αριθμός πλοίων που επιτρέπεται να διέλθουν από τη σημαντική αρτηρία του διεθνούς εμπορίου.

Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε ισχύ έχουν οδηγήσει σε συμφόρηση στα δύο άκρα της διώρυγας, σε αύξηση των τελών διέλευσης, αλλά και, όπως αναφέρθηκε ήδη, σε μείωση των διερχόμενων πλοίων σε καθημερινή βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη ανάλυση της Vortexa, που ειδικεύεται στην αγορά ενέργειας, εστιάζει στον αντίκτυπο των εξελίξεων στα δεξαμενόπλοια, και δη τα product tankers. Πέραν αυτού, στην εξίσωση λαμβάνεται υπόψη και η αναδιάταξη των routes, απότοκο της αυξημένης δημοτικότητας του ρωσικού ντίζελ στη Νότια Αμερική.

Η αναδιάταξη των routes οδηγεί τα έμφορτα MR tankers ‒που παραδοσιακά αναχωρούν από τον Κόλπο του Μεξικού με προορισμό τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής‒ να επιλέγουν τη Διώρυγα του Παναμά σε αναζήτηση νέων προορισμών.

Συνεπώς, σημειώνει η Vortexa, λαμβάνοντας υπόψη όχι μονάχα την αναδιάταξη των routes αλλά και την επικρατούσα συμφόρηση στη Διώρυγα του Παναμά, τα MR tankers παραμένουν ναυλωμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό περιορίζει τη διαθέσιμη προσφορά και κατ’ επέκταση επιδρά θετικά στους ναύλους των MR tankers στον Ατλαντικό, οι οποίοι έχουν αυξηθεί κατά 40% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα μέσα Ιουλίου.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο μέλλον, το μοτίβο διέλευσης έμφορτων MR tankers, που έχουν αποχωρήσει από τον Κόλπο του Μεξικού, από τη Διώρυγα του Παναμά δύναται να περιορίσει περαιτέρω τη διαθέσιμη προσφορά στον Ατλαντικό, επιδρώντας θετικά στους ναύλους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.