Τα ασφάλιστρα, «αγκάθι» για τα δεξαμενόπλοια

Τα ασφάλιστρα, «αγκάθι» για τα δεξαμενόπλοια

175
Τα ασφάλιστρα, «αγκάθι» για τα δεξαμενόπλοια

Οι ασφαλιστές πλοίων αυξάνουν τα ασφάλιστρα για τα δεξαμενόπλοια που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κορυφώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ειδοποιήσει τους ναυλωτές πλοίων που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ότι θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για τα πετρελαιοφόρα αυξάνεται σημαντικά.

Η αύξηση στα ασφάλιστρα των δεξαμενόπλοιων ξεκίνησε πέρυσι, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα, με τις επιθέσεις ανάμεσα σε ρωσικούς και ουκρανικούς λιμένες να κλιμακώνονται, μετά την αναχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στα μέσα Ιουλίου του 2023, οι ασφαλιστές πλοίων προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των ασφαλίστρων.

Ειδικότερα, το ασφάλιστρο που αφορά τις πολεμικές επιθέσεις αυξήθηκε από περίπου 1% του κόστους του φορτίου σε περίπου 1,20-1,25%. Παρότι το ποσοστό αύξησης δεν περιγράφεται ως δυσβάσταχτο, το κόστος προστίθεται στο συνολικό κόστος εξαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο έχει εκτοξευτεί από τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.