Bulk carriers και δεξαμενόπλοια «εκπέμπουν» σε διαφορετικές συχνότητες

Bulk carriers και δεξαμενόπλοια «εκπέμπουν» σε διαφορετικές συχνότητες

248
Bulk carriers και δεξαμενόπλοια «εκπέμπουν» σε διαφορετικές συχνότητες

Οι αγοραπωλησίες των bulk carriers και των δεξαμενόπλοιων διέγραψαν τελείως διαφορετικές πορείες κατά το α’ εξάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Xclusiv Shipbrokers, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ανήλθαν σε περίπου 325 πλοία, καταγράφοντας 14% μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σημειώνεται ότι, κατά το α’ τρίμηνο του 2023, πραγματοποιήθηκαν 175 αγοραπωλησίες bulkers, ενώ το β’ τρίμηνο του έτους έγιναν συνολικά 150.

Η καθοδική πορεία των ναύλων και ταυτόχρονα οι υψηλές τιμές των πλοίων επηρέασαν τους αγοραστές. Τα Handysizes και τα Supramaxes αποτέλεσαν σαφώς τους πιο περιζήτητους τύπους bulkers στην αγορά S&P, καθώς συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου κλάδου.

Αντίθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με το μικρό βιβλίο παραγγελιών, διατήρησαν τους ναύλους των δεξαμενόπλοιων σε υγιή επίπεδα για συνεχόμενους μήνες, συμβάλλοντας στην κερδοφορία εταιρειών του κλάδου μεταφοράς πετρελαίου.

Το ευνοϊκό αυτό περιβάλλον αποτυπώθηκε στις αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων, καθώς το α’ τρίμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 215 αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων, συνιστώντας αύξηση κατά 75% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Παράλληλα, το β’ τρίμηνο οι αγοραπωλησίες τάνκερ ανήλθαν σε 183.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 398 αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων που πραγματοποιήθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2023 αποτελούν αύξηση 88 πλοίων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Τέλος, όπως αναφέρει η Xclusiv, οι περισσότερες αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων αφορούσαν MR2 και Panamax/LR1, καθιστώντας τους έτσι τους πιο δημοφιλείς τύπους για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.