Καμπανάκι για τις πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας και στα Στενά...

Καμπανάκι για τις πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας και στα Στενά της Σιγκαπούρης

96
Καμπανάκι για τις πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας και στα Στενά της Σιγκαπούρης

Το ICC International Maritime Bureau (IMB) εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας και στα Στενά της Σιγκαπούρης στην εξαμηνιαία έκθεσή του για το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις κατά πλοίων σημείωσαν σημαντική αύξηση το α’ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 65, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 58.

Από τις 65 επιθέσεις που καταγράφηκαν, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε 57 πλοία, ενώ η βία κατά του πληρώματος ήταν έκδηλη, αφού έλαβαν χώρα 36 ομηρίες και 14 απαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκε μια ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων μεταξύ του α’ και του β’ τριμήνου του 2023, με πέντε επιθέσεις το α’ τρίμηνο και εννέα το β’ τρίμηνο.

Παράλληλα, τα μεγάλα πλοία που διέρχονται από τα Στενά της Σιγκαπούρης παραμένουν στο στόχαστρο, με σημαντική αύξηση (25%) στις καταγραφείσες επιθέσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τέλος, το IMB κάνει έκκληση στα παράκτια κράτη να διαθέσουν τους απαιτούμενους πόρους για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, λόγω του αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.