Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας: «Ματώνουν» οι εξαγωγείς σιτηρών

Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας: «Ματώνουν» οι εξαγωγείς σιτηρών

96
Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας: «Ματώνουν» οι εξαγωγείς σιτηρών

Οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων, οι οποίες παραλύουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν κοστίσει $57 εκατ. στην Kernel Holding SA, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία καθυστερεί σκόπιμα τις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά υπό την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η Kernel να αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές των οποίων το

κόστος είναι σημαντικά αυξημένο. Ενδεικτικά, οι ποτάμιες και οδικές μεταφορές εμπορευμάτων κοστίζουν κάθε μήνα στην Kernel $5 εκατ., τονίζει ο Ievgen Osypov, Chief Executive Officer της εταιρείας.

Το υψηλό αυτό κόστος υπογραμμίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έμποροι στην προσπάθειά τους να κεφαλαιοποιήσουν την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας. Εν μέσω αβεβαιότητας για την παράταση της συμφωνίας πέραν της 17ης Ιουλίου, οι προκλήσεις αυτές μεγεθύνονται και ήδη ο αριθμός των πλοίων που χρησιμοποιούν τον εν λόγω διάδρομο έχει περιοριστεί σημαντικά.

Η Kernel αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών της Ουκρανίας. Έχει εξαγάγει σχεδόν 3,3 εκατ. τόνους σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τότε που οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.