Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Παίγνια κερδοσκοπίας του Γκαουτάμ Αντάνι και στο βάθος ο άνθρακας

Παίγνια κερδοσκοπίας του Γκαουτάμ Αντάνι και στο βάθος ο άνθρακας

Εισαγωγικό κείμενο

Ο Ινδός επιφανής επιχειρηματίας Γκαουτάμ Αντάνι κατηγορήθηκε ότι πουλάει χαμηλής ποιότητας άνθρακα σε υψηλές τιμές.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Adani κατηγορείται ότι πλάσαρε στην αγορά άνθρακα χαμηλής ποιότητας ως πολύ ακριβότερο και πιο καθαρό καύσιμο στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας.

Αυτό επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times, φέρνοντας στην επιφάνεια νέα στοιχεία στις καταγγελίες για μακροχρόνια απάτη στο εμπόριο άνθρακα.

Τα έγγραφα αυτά εξασφάλισαν οι FT από το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) και προσθέτουν μια περιβαλλοντική διάσταση στις κατηγορίες για διαφθορά που σχετίζονται με τον ινδικό επιχειρηματικό όμιλο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα στοιχεία που εξετάστηκαν φέρεται να υποδηλώνουν ότι ο όμιλος Adani πιθανώς να κερδοσκόπησε σε βάρος του περιβάλλοντος, καθώς η χρήση άνθρακα χαμηλής ποιότητας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι πρέπει να καεί περισσότερο καύσιμο.

Τα σχετικά τιμολόγια μάλιστα δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο όμιλος Adani αγόρασε ινδονησιακό φορτίο άνθρακα που αναφέρεται ότι περιείχε 3.500 θερμίδες ανά κιλό. Το ίδιο φορτίο πωλήθηκε στην εταιρεία παραγωγής και διανομής Tamil Nadu (Tangedco) ως άνθρακας 6.000 θερμίδων, δηλαδή μιας από τις πιο ακριβές ποιότητες.

Ο όμιλος Adani φαίνεται να έχει υπερδιπλασιάσει τα χρήματά του μέσα από αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων μεταφοράς.

Οι FT έχουν βρει έγγραφα για άλλες 22 αποστολές άνθρακα το 2014, στις οποίες συμμετείχαν τα ίδια μέρη που υποδηλώνουν ένα παρόμοιο μοτίβο όσον αφορά την ψευδή δήλωση της ποιότητας του άνθρακα.

Ο όμιλος Adani προμηθεύτηκε τον άνθρακα στην Ινδονησία από όμιλο εξόρυξης γνωστό για την παραγωγή άνθρακα χαμηλών θερμίδων, σε τιμές για καύσιμα χαμηλής ποιότητας. Τα φορτία αυτά παρέδωσε σε πολιτεία της Ινδίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο σύμβασης για ακριβά καύσιμα υψηλής ποιότητας.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024