Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Πλημμύρα αυτοκινήτων στους ευρωπαϊκούς λιμένες

Πλημμύρα αυτοκινήτων στους ευρωπαϊκούς λιμένες

Εισαγωγικό κείμενο

Με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) στην Ευρώπη να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, μεγάλος αριθμός εισαγόμενων οχημάτων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, αφού δεν υπάρχουν αγοραστές. Πολλά από αυτά τα οχήματα προέρχονται από την Κίνα και φέρονται ότι έχουν «πλημμυρίσει» τους χώρους στάθμευσης στα διεθνή λιμάνια της Αμβέρσας και του Ζεμπρούγκ στο Βέλγιο. Ωστόσο, οι διαχειρίστριες αρχές των δύο λιμένων δήλωσαν στο Euronews ότι δεν είναι μόνο κινεζικά τα οχήματα που παραμένουν για μήνες «εγκλωβισμένα» στους χώρους τους. Ούτε όμως αποκάλυψαν από ποιες άλλες χώρες προέρχονται αυτά τα οχήματα.

Σύμφωνα πάντως με τη Le Monde, η οποία επικαλείται προβλέψεις των διαχειριστών των δύο βελγικών λιμένων, φέτος ο συνολικός αριθμός οχημάτων που προέρχονται από την Κίνα θα μπορούσε να φτάσει από 600.000 έως 1 εκατ. «εγκλωβισμένα» οχήματα.

Εν τω μεταξύ, έντονος προβληματισμός επικρατεί στον χώρο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας μπροστά στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει «τιμωρητικούς» δασμούς στα EV που εισάγονται στην Ευρώπη από Κινέζους κατασκευαστές.

Οι ενδοιασμοί της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας εδράζονται στο ότι μια τέτοια πολιτική απόφαση, δηλαδή η επιβολή υψηλότερων δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα, θα μπορούσε να βλάψει τις αυτοκινητοβιομηχανίες που εισάγουν αυτοκίνητα τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε έρευνα πέρυσι τον Οκτώβριο σχετικά με το αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα λάμβαναν υπερβολικές επιδοτήσεις από το Πεκίνο.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024