Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ρεκόρ τετραετίας στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα από την Κίνα

Ρεκόρ τετραετίας στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα από την Κίνα

Εισαγωγικό κείμενο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 αυξήθηκαν οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από την Αυστραλία, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία από τελωνειακές υπηρεσίες. Η αύξηση αυτή αποδίδεται τόσο στη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών όσο και στη βελτίωση της τιμής σε συνδυασμό με την προσφερόμενη ποιότητα.

Η χώρα εισήγαγε 7,19 εκατ. μετρικούς τόνους αυστραλιανού άνθρακα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 25% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, πριν δηλαδή σταματήσουν οι εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα από την Κίνα εν μέσω διπλωματικής ρήξης μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, οι εγχώριες τιμές άνθρακα στην Κίνα άρχισαν να ανεβαίνουν τον Απρίλιο, μετά από μήνες σε ύφεση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Galaxy Futures, που επικαλείται το Reuters.

Κι αφού μειώθηκε ο εγχώριος εφοδιασμός, οι παράκτιες μονάδες παραγωγής ενέργειας και οι χαλυβουργίες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να αγοράσουν αυστραλιανό άνθρακα, του οποίου η ποιότητα είναι γενικά υψηλότερη.

Οι Αυστραλοί εξαγωγείς επωφελήθηκαν επίσης από μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που επιτρέπει στον αυστραλιανό άνθρακα να εισαχθεί στην Κίνα χωρίς δασμούς. Η Κίνα επέβαλε στις αρχές του τρέχοντος έτους δασμούς 3-6% στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και τη Μογγολία, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η Κίνα αύξησε επίσης τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και τη γειτονική Μογγολία τον περασμένο μήνα, για να αντισταθμίσει τις περικοπές στην εγχώρια παραγωγή. Οι ρωσικές εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 5% σε έναν χρόνο, ανεβαίνοντας στους 8,49 εκατ. τόνους, παρά τις σχετικές κυρώσεις για τον ρωσικό άνθρακα.

Οι συνολικές εισαγωγές άνθρακα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 11% τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 45,25 εκατ. τόνους, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν κατάφερε να καλύψει τη ζήτηση. Οι εισαγωγές από τη Μογγολία συνέβαλαν επίσης στην κάλυψη του κενού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 33% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας τους 7,2 εκατ. τόνους.

Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα της Κίνας, μείωσε κατά 15% την προμήθεια προς την Κίνα για τον περασμένο Απρίλιο, σε σχέση με πέρυσι, εξάγοντας στη χώρα συνολικά 17,82 εκατ. μετρικούς τόνους.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024