Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

«Πράσινους διαδρόμους» στη Βόρεια Θάλασσα ανοίγει ο λιμένας του Γκέτεμποργκ

«Πράσινους διαδρόμους» στη Βόρεια Θάλασσα ανοίγει ο λιμένας του Γκέτεμποργκ

Εισαγωγικό κείμενο

Το σουηδικό λιμάνι του Γκέτεμποργκ δημιουργεί έναν «πράσινο διάδρομο» με άλλους λιμένες της Βόρειας Θάλασσας, δρομολογώντας πλοία που καίνε μεθανόλη ως καύσιμο για τη μεταξύ τους διασύνδεση.

Έτσι, το Σάββατο 18 Μαΐου, σύμφωνα με τη λιμενική αρχή του Γκέτεμποργκ, το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κινείται με μεθανόλη, το «Laura Maersk», ανέλαβε να κάνει τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια προς το λιμάνι του Μπρεμερχάβεν της Γερμανίας.

Το «Laura Maersk» είναι το πρώτο πλοίο της Maersk που χρησιμοποιεί τη μεθανόλη ως καύσιμο για τις ανάγκες του «πράσινου διαδρόμου». Η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk αναμένεται να εμπλουτίσει με περισσότερα τον στόλο της, ξεπερνώντας τα 20 πλοία που κινούνται με μεθανόλη μέχρι το 2027.

Τα λιμάνια διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στη μετάβαση στην «πράσινη» ναυτιλία και ο λιμένας του Γκέτεμποργκ εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών. Ένα βασικό κομμάτι για τη μακροπρόθεσμη επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου είναι και η εξασφάλιση της προμήθειας εναλλακτικών καυσίμων. Άλλωστε, το λιμάνι του Γκέτεμποργκ στοχεύει να γίνει ο μεγαλύτερος κόμβος της Σκανδιναβίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αυτή τη φάση, ο σουηδικός λιμένας, εκτός από το Μπρεμερχάβεν, έχει ανοίξει «πράσινους διαδρόμους» με τα σουηδικά λιμάνια του Χέλσινγκμποργκς και του Χάλμσταντ και το Κάλουντμποργκ της Δανίας.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024