Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Χούθι και στη Μεσόγειο: Υπαρκτή η απειλή;

Χούθι και στη Μεσόγειο: Υπαρκτή η απειλή;

Εισαγωγικό κείμενο

Οι απειλές των Χούθι για αναδιαμόρφωση του status quo της διεθνούς ναυσιπλοΐας συνεχίζονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις αρχές Μαΐου, άλλωστε, οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι θα επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους και στην ανατολική Μεσόγειο, με έναν και μοναδικό στόχο την εκπλήρωση του εμπορικού ‒διά θαλάσσης‒ αποκλεισμού του Ισραήλ. «Κάθε πλοίο από και προς το Ισραήλ» αποτελεί στόχο, επανέλαβαν πριν από λίγες ημέρες οι ‒υποστηριζόμενοι από το Ιράν‒ αντάρτες της Υεμένης.

Ωστόσο, πόσο ικανοί είναι οι Χούθι να κάνουν πραγματικότητα τις απειλές τους; Το συγκεκριμένο ερώτημα διατυπώνει ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός Skuld σε πρόσφατη έκθεσή του. Άλλωστε, η ακτή της Μεσογείου που θα χρειαζόταν να στοχεύσουν οι Χούθι για να επιφέρουν πλήγματα στο Ισραήλ απέχει περίπου 2.000 χλμ. από το έδαφος που ελέγχουν. Μάλιστα, ο Skuld κάνει λόγο για πυραύλους που μονάχα στα χαρτιά έχουν το απαραίτητο βεληνεκές, σχολιάζοντας τις επιχειρησιακές ικανότητες των Χούθι.

Την ίδια ώρα, λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, ο πλήρης αντίκτυπος της εν λόγω εξέλιξης στη σχέση του Ιράν με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που υποστηρίζει παραμένει αβέβαιος. Πάντως, δεδομένου ότι σε θέματα ασφαλείας πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, οι Χούθι δύσκολα θα επηρεαστούν από τον χαμό του Εμπραχίμ Ραϊσί.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024