Δίκτυο ανανεώσιμου υδρογόνου μεταξύ Μπιλμπάο και Άμστερνταμ

Δίκτυο ανανεώσιμου υδρογόνου μεταξύ Μπιλμπάο και Άμστερνταμ

27
Δίκτυο ανανεώσιμου υδρογόνου μεταξύ Μπιλμπάο και Άμστερνταμ

Το λιμάνι του Μπιλμπάο και το λιμάνι του Άμστερνταμ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας της Κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων (EVE), την Petronor, τη SkyNRG, το Evos Amsterdam και τη Zenith Energy Terminals, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MoU) στο πλαίσιο του οποίου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός δικτύου παροχής ανανεώσιμου υδρογόνου μεταξύ Μπιλμπάο και Άμστερνταμ.

Βάσει του μνημονίου, τα συνεργαζόμενα μέρη πρόκειται να αναπτύξουν μια αλυσίδα εφοδιασμού ανανεώσιμου υδρογόνου, εστιάζοντας στην παραγωγή υδρογόνου στη Χώρα των Βάσκων και στην εξαγωγή αυτού στην Ολλανδία και στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα μέσω του λιμένα του Άμστερνταμ. Το λιμάνι του Μπιλμπάο αποτελεί μέρος του Basque Hydrogen Corridor, μιας συνεργασίας που υποστηρίζεται από τις Petronor και Repsol και στοχεύει στην απανθρακοποίηση των τομέων της ενέργειας, των βιομηχανιών, των κατοικιών και των μεταφορών.

H Petronor έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ανανεώσιμων καυσίμων και να δημιουργήσει έναν κόμβο συνθετικών καυσίμων στο Μπιλμπάο, σε συνδυασμό με μια μονάδα επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων. Σε συνεργασία με τη Repsol, την EVE αλλά και άλλες εταιρείες, πρόκειται να αναπτυχθεί μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου με ηλεκτρολύτες δυναμικότητας 113 MW, καθώς και μια μονάδα επίδειξης για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων που βασίζονται στο υδρογόνο, την πρώτη στο είδος της που αναπτύσσεται στην Ισπανία.

Όλα τα μέρη της σύμπραξης είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτές ορίζονται στο σχέδιο πολιτικής REpowerEU, ενώ η δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των λιμένων του Μπιλμπάο και του Άμστερνταμ αναμένεται να συνδέσει δύο ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα καυσίμου υδρογόνου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.