Η απάντηση της Ν. Κορέας στις ελλείψεις εργαζομένων για τα ναυπηγεία

Η απάντηση της Ν. Κορέας στις ελλείψεις εργαζομένων για τα ναυπηγεία

179
Η απάντηση της Ν. Κορέας στις ελλείψεις εργαζομένων για τα ναυπηγεία

To Υπουργείο Εργασίας και Απασχόλησης της Νότιας Κορέας αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων ξένης υπηκοότητας που θα εισέλθουν στην εγχώρια αγορά εργασίας σε 110.000 φέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τους 50.000-60.000 εργαζομένους, και ως εκ τούτου φέτος θα καταγραφεί ρεκόρ ξένων εργαζομένων στη Νότια Κορέα υπό το Employment Permit System.

Το Employment Permit System αποτελεί ένα σύστημα που επιτρέπει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας, που δεν έχουν καταφέρει να προσλάβουν Κορεάτες εργαζομένους, να προσλάβουν νόμιμα αλλοδαπούς εργαζομένους, λαμβάνοντας άδειες απασχόλησης από την κυβέρνηση. Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης υποβάλλει αίτηση στην κορεατική κυβέρνηση για έναν αλλοδαπό εργαζόμενο και η κυβέρνηση, μετά από έλεγχο, εκδίδει σχετική visa εργασίας.

Επί του παρόντος, 16 χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Νότια Κορέα για να επιτρέψουν στους εργαζομένους τους να εργαστούν στην ασιατική χώρα. Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον, με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας εν μέσω ενός κύματος παραγγελιών τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, Νοτιοκορεάτες που βγαίνουν στην αγορά εργασίας είναι απρόθυμοι να εργαστούν στα εγχώρια ναυπηγεία, ενώ οι πιο πεπειραμένοι αδυνατούν να επιστρέψουν στο επάγγελμα μετά τη μεγάλη κρίση του 2016.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.