Το φυσικό αέριο, «τορπίλη» στα bulk carriers

Το φυσικό αέριο, «τορπίλη» στα bulk carriers

162
Το φυσικό αέριο, «τορπίλη» στα bulk carriers

Η στροφή της Ευρώπης στο φυσικό αέριο αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Xclusive Shipbrokers. Το οικονομικό όφελος από τη χρήση φυσικού αερίου έναντι άνθρακα είναι πολύ μεγαλύτερο, παρόλο που οι τιμές του άνθρακα έχουν παραμείνει περίπου στα $140 ανά τόνο, τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2021.

Καθώς οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν διαρκώς, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προτιμούν το φυσικό αέριο, διατηρώντας τη ζήτηση θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη σε χαμηλά επίπεδα ενώ τα αποθέματα σε υψηλά.

Παράλληλα, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά το β’ τρίμηνο του 2023 στην Κίνα και στην Ινδία, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα, διατήρησαν τα αποθέματα άνθρακα σε υψηλά επίπεδα στις χώρες αυτές, μειώνοντας επιπλέον τη ζήτηση για εισαγωγές.

Απόρροια όλων των παραπάνω είναι η μείωση των ναύλων για Supramaxes και Panamaxes στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από τα υψηλά επίπεδα που κατέγραψαν στα μέσα Μαρτίου, από $14.786/ημέρα και $17.783/ημέρα σε $6.117/ημέρα και $8.022/ημέρα αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.