Τα ναυπηγεία της Ν. Κορέας αντιμέτωπα με ελλείψεις εργατικού δυναμικού

Τα ναυπηγεία της Ν. Κορέας αντιμέτωπα με ελλείψεις εργατικού δυναμικού

179
Τα ναυπηγεία της Ν. Κορέας αντιμέτωπα με ελλείψεις εργατικού δυναμικού

Σημαντική παραμένει για τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία η πρόκληση της εξεύρεσης και της διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού, τη στιγμή μάλιστα που η ζήτηση για ναυπήγηση πλοίων είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Korea Times, τον περασμένο Απρίλιο επτά Ταϊλανδοί υπήκοοι που κατείχαν βίζα Ε-7 εξαφανίστηκαν από το ναυπηγείο της HD Hyundai Heavy Industries (HHI) στο Ουλσάν, μόλις μία εβδομάδα αφότου άρχισαν να εργάζονται ως προσωρινοί υπάλληλοι για την εταιρεία. Δύο άλλοι Ταϊλανδοί κάτοχοι βίζας Ε-7, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από τον νοτιοκορεατικό όμιλο, εξαφανίστηκαν επίσης εκείνη την περίοδο.

Τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, τριάντα Βιετναμέζοι υπήκοοι κάτοχοι βίζας E-7 είχαν εξαφανιστεί από ναυπηγείο της HHI, ενώ λίγοι επανεμφανίστηκαν. Σωματεία εργαζομένων της HHI ανέφεραν τις κακές συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές απολαβές ως κύριους λόγους για την εξέλιξη αυτή. Από την άλλη, στελέχη του νοτιοκορεατικού ναυπηγείου αποδίδουν το γεγονός σε προσωπικά θέματα των εργαζομένων και όχι στις συνθήκες εργασίας.

Τον περασμένο χρόνο, σωματεία εργαζομένων στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας εναντιώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τη χορήγηση βίζας E-7 σε αλλοδαπούς εργαζομένους. Το επιχείρημά τους ήταν ότι η αύξηση των αλλοδαπών εργαζομένων στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας θα αύξανε τα ατυχήματα, λόγω της μη καλής επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων, απόρροια των γλωσσικών διαφορών.

Από την άλλη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι νέοι Νοτιοκορεάτες που βγαίνουν στην αγορά εργασίας είναι απρόθυμοι να εργαστούν στα εγχώρια ναυπηγεία, ενώ οι πιο πεπειραμένοι αδυνατούν να επιστρέψουν στο επάγγελμα μετά τη μεγάλη κρίση του 2016.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.