Φαινόμενο El Niño: Ποιες οι εκτιμήσεις για φέτος για τους τροπικούς κυκλώνες...

Φαινόμενο El Niño: Ποιες οι εκτιμήσεις για φέτος για τους τροπικούς κυκλώνες και πώς επηρεάζεται η ναυτιλία

122
Φαινόμενο El Niño: Ποιες οι εκτιμήσεις για φέτος για τους τροπικούς κυκλώνες και πώς επηρεάζεται η ναυτιλία

του δρος Νίκου Μαζαράκη

Οι επιστήμονες του κέντρου κλιματικών προγνώσεων της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσαν πρόσφατα την έναρξη του αναμενόμενου El Niño, μετά την απουσία του από το 2019.

Το El Niño είναι ένα ευρέως γνωστό ωκεανογραφικό φαινόμενο. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η άνοδος της επιφανειακής θερμοκρασίας του Κεντρικού και Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό, σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Η περιοδικότητα του φαινομένου κυμαίνεται μεταξύ 2 και 7 ετών. Αν και ωκεανογραφικό, το φαινόμενο επηρεάζει άμεσα την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, με αποτέλεσμα χρονιές κατά τις οποίες κυριαρχεί να χαρακτηρίζονται από ξηρασίες στο Κανάλι του Παναμά, με ό,τι συνεπάγεται η πτώση των υδάτων στην ομαλή διέλευση των πλοίων, εντονότερη δραστηριότητα σε τροπικούς κυκλώνες στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό, αλλά και δραστηριότητα κάτω από τη συνήθη στον Βόρειο Ατλαντικό.

Κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς με El Niño, έχει ιδιαίτερη σημασία να εστιάσουμε στις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις της δραστηριότητας των τροπικών κυκλώνων για τους μεγάλους ωκεανούς της Γης, μιας και το φαινόμενο αυτό επηρεάζει άμεσα τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ας δούμε λοιπόν ανά ωκεάνια περιοχή τι αναμένουμε φέτος σχετικά με τον αριθμό των τροπικών κυκλώνων.

Βορειοδυτικός Ειρηνικός Ωκεανός και Θάλασσα της Νότιας Κίνας: Πιο πιθανό σενάριο κοντά στις μέσες τιμές, αλλά οι πολύ ισχυροί τροπικοί κυκλώνες θα είναι πιθανόν λίγο πάνω από τα κανονικά. Έτσι, αναμένονται 24 με 26 τροπικές θύελλες, εκ των οποίων 9-11 θα εξελιχθούν σε πολύ ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες (κανονικές τιμές 6-8). (Πηγή: PeakRe)

Κεντρικός Ειρηνικός: 50% πιθανότητα για περισσότερους τροπικούς κυκλώνες από τον μέσο όρο, 35% πιθανότητα στον μέσο όρο και μόλις 15% πιθανότητα για λιγότερους από τον μέσο όρο. Έτσι αναμένονται 4-7 τροπικοί κυκλώνες, όταν κατά μέσο όρο σχηματίζονται 4-5. (Πηγή: ΝΟΑΑ)

Βορειοανατολικός Ειρηνικός Ωκεανός: 55% πιθανότητα πάνω από τον μέσο όρο, 35% πιθανότητα κοντά στον μέσο όρο και μόλις 10% πιθανότητα κάτω από τον μέσο όρο. Αναμένονται 14 με 20 τροπικές θύελλες, εκ των οποίων 7-11 θα εξελιχθούν σε τροπικούς κυκλώνες και 4-11 σε πολύ ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες/major hurricanes με ανέμους άνω των 96 κόμβων. (Πηγή: ΝΟΑΑ)

Ατλαντικός Ωκεανός: 40% πιθανότητα στον μέσο όρο, 30% πιθανότητα πάνω από τον μέσο όρο και 30% πιθανότητα κάτω από τον μέσο όρο. Έτσι, αναμένονται 12-17 τροπικές θύελλες, εκ των οποίων 5-9 θα εξελιχθούν σε τροπικούς κυκλώνες. (Πηγή: ΝΟΑΑ)

Το El Niño είναι ήδη εδώ, όπως επιβεβαιώνεται και επίσημα σε σχετικό δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, και αναμένεται να ενισχύεται σταδιακά έως και τον ερχόμενο χειμώνα. Η ναυτιλία σίγουρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτό το φαινόμενο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες που θα δημιουργηθούν θα μείνουν μακριά από κατοικημένες περιοχές, μεγάλα λιμάνια αλλά και πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.