Αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία για τα κινεζικά ναυπηγεία το 2023

Αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία για τα κινεζικά ναυπηγεία το 2023

137
Αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία για τα κινεζικά ναυπηγεία το 2023

Η συνεχής αύξηση των δυνατοτήτων των κινεζικών ναυπηγείων εντείνει τον ανταγωνισμό στον διεθνή στίβο, με την Κίνα και τη Νότια Κορέα να κοντράρονται σθεναρά για το στέμμα της βιομηχανίας. Εντός του 2023, η Κίνα βρίσκεται στο πηδάλιο της αγοράς ναυπηγήσεων, καθώς συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά τόσο στις νέες παραγγελίες όσο και στο παγκόσμιο orderbook.

Ειδικότερα, βάσει δεδομένων του MIIT (Ministry of Industry and Information Technology), τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν εξασφαλίσει το 62,9% των παραγγελιών που τοποθετήθηκαν το α’ τρίμηνο σε όρους dwt και ενώ το 50,8% των εκκρεμών παραγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν πλοία (σε όρους dwt) που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν σε κινεζικά ναυπηγεία.

Ακόμη, από τις ναυπηγήσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του α’ τριμήνου του 2023, το 43,5% ολοκληρώθηκε από κινεζικά ναυπηγεία. Πρόκειται για πλοία συνολικής χωρητικότητας 9,17 εκατ. dwt και συνεπώς η «παραγωγή» των κινεζικών ναυπηγείων μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.