H ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, οδηγός για νέες συμφωνίες με επίκεντρο το...

H ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, οδηγός για νέες συμφωνίες με επίκεντρο το LNG

61
H ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, οδηγός για νέες συμφωνίες με επίκεντρο το LNG

Η Gasunie και η Vopak συνήψαν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Vopak θα αποκτήσει το 50% των μετοχών τoυ EemsEnergyTerminal B.V. Η συναλλαγή αναμένει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου 2023.

Ο τερματικός εισαγωγής LNG EemsEnergyTerminal βρίσκεται στο Eemshaven της Ολλανδίας. Η Gasunie ανέπτυξε τον εν λόγω τερματικό εν μέσω αβεβαιοτήτων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και προσπαθειών για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου και έχει ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 8 δισ. κυβικών μέτρων.

Στη σχετική ανακοίνωση της Vopak υπογραμμίζεται η δέσμευση των Gasunie και Vopak να αναπτύξουν από κοινού και να λειτουργήσουν υποδομές LNG ανοικτής πρόσβασης στην Ολλανδία και να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι εταίροι σχεδιάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών στο Eemshaven, για να διευκολύνουν την εισαγωγή πράσινου υδρογόνου.

Την ίδια ώρα, η Vopak αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απόκτηση του 49,99% της πλοιοκτήτριας εταιρείας, θυγατρικής της MOL, στην οποία ανήκει ένα FSRU. Η Vopak έχει συνεργαστεί με τη MOL για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του τερματικού Hong Kong FSRU LNG. Η εμπορική λειτουργία του εν λόγω τερματικού αναμένεται αργότερα μέσα στον χρόνο, ωστόσο η καθυστέρηση του πρότζεκτ εξασθένησε την ελκυστικότητά του για τη Vopak.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.