Ικανοποίηση της εφοπλιστικής κοινότητας για το FuelEU Maritime

Ικανοποίηση της εφοπλιστικής κοινότητας για το FuelEU Maritime

141
Ικανοποίηση της εφοπλιστικής κοινότητας για το FuelEU Maritime

Η πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία για το FuelEU Maritime μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντιμετωπίζεται ως θετική εξέλιξη από την εφοπλιστική κοινότητα. Τόσο η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και η European Community Shipowners’ Associations προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις που καταδεικνύουν την ικανοποίησή τους.

Ανακοίνωση ΕΕΕ

Η συμφωνία για τον Κανονισμό FuelEU Maritime θετική εξέλιξη για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.

Η ΕΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για τον κανονισμό FuelEU Maritime, που αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο των προμηθευτών καυσίμων για τη διάθεση των απαιτούμενων ναυτιλιακών καυσίμων. Η ΕΕΕ ήταν η πρώτη που υποστήριξε την αναγνώριση αυτής της αρχής, χωρίς την οποία δεν θα είναι δυνατή η απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα.

Επόμενο βήμα τώρα είναι, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III), να ρυθμιστεί πλήρως η υποχρέωση των προμηθευτών καυσίμων. H επαρκής διάθεση καθαρών και ασφαλών ναυτιλιακών καυσίμων στα λιμάνια της ΕΕ είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί τόσο η απρόσκοπτη ροή αγαθών, όσο και η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Ανακοίνωση ECSA

Παρακάτω ακολουθεί μέρος της ανακοίνωσης:

Η συμφωνία δίνει ισχυρό πολιτικό μήνυμα και παρέχει ξεκάθαρους κλιματικούς στόχους και καθοδήγηση για τη βιομηχανία σχετικά με καύσιμα που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας.

«Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές συγχαίρουν τους διαπραγματευτές για τη σκληρή δουλειά τους και το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ναυτιλία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την ενεργειακή της μετάβαση» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ECSA κ. Σωτήρης Ράπτης. «Όμως, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων των μερών και συγκεκριμένα πιο αυστηρούς κανονισμούς για την παροχή των απαιτούμενων καθαρών καυσίμων από τους παραγωγούς. Συνεπώς, πραγματοποιούμε έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποστηρίξουν δεσμευτικούς στόχους στους παρόχους για καθαρά ναυτιλιακά καύσιμα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.