ESG και ναυτική εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο για τη ναυτιλία

    144
    ESG και ναυτική εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο για τη ναυτιλία

    Η απανθρακοποίηση και η εκπαίδευση των ναυτικών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη χρήση των νέων καυσίμων και τεχνολογιών, στο πλαίσιο του ESG που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αποτέλεσαν τις κύριες θεματικές ενότητες κατά τη διάρκεια πάνελ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της έκθεσης CMA Shipping, που διεξάγεται στο Connecticut των ΗΠΑ.

    Στο πάνελ συμμετείχαν με τις απόψεις τους οι:

    – Thomas Damsgaard – Head of Americas, BIMCO

    – Katharina Stanzel – Managing Director, INTERTANKO

    – Capt. Belal Ahmed – Chairman, IMEC

    – Δρ . Κώστας Γκόνης, Γενικός Γραμματέας της INTERCARGO

    Jason Zuidema – Executive Director/General Secretary, North American Maritime Ministry Association / International Christian Maritime Association

    Mark O’Neil – President & CEO/ President, Columbia Shipmanagement/Intermanager

    Στην αρχική του εισήγηση, ο κ. Damsgaard τόνισε ότι ο πράσινος μετασχηματισμός της ναυτιλίας θα προέλθει από τις εμπορικές αποφάσεις των stakeholders και για τον λόγο αυτόν οι όποιοι κανονισμοί θα πρέπει να έχουν οικονομικό νόημα.

    Στην ανάγκη για συνεργασία μεταξύ πλοιοκτητών και ναυλωτών, ενόψει της επίτευξης των στόχων του CII, αναφέρθηκε η κ. Stanzel, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι πολλά επιμέρους στοιχεία θα πρέπει να «αποκωδικοποιηθούν» για την επιτυχή κατάληξη του νέου αυτού κανονισμού. Oι υποδομές για την τροφοδοσία εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων είναι επίσης μια σημαντική πρόκληση κατά την ίδια.

    «H ναυτιλία βρίσκεται σε σταυροδρόμι για το πού οδεύουμε με ορίζοντα το 2050. Οι ναυτικοί θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο για το τι θέλει να κάνει η βιομηχανία μας σε τεχνολογικό και περιβαλλοντικό μέτωπο», υπογράμμισε στην αρχική του τοποθέτηση ο καπτ. Belal Ahmed. O ίδιος τόνισε ότι η ναυτική εκπαίδευση θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να συνάδει με τις τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, και συμπλήρωσε ότι ο ρόλος των ναυτικών δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ξανά, όπως έγινε στην περίπτωση της πανδημίας. «Να έχουμε μια ενιαία φωνή, προκείμενου να κάμψουμε τα εμπόδια στην εκπαίδευση των ναυτικών», κατέληξε ο καπτ. Βelal Ahmed.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Zuidema, o οποίος έθεσε το ερώτημα για το ποια θα πρέπει να είναι η εστίαση στο «S», σε μια βιομηχανία που επιχειρεί με πρωτοβουλίες και δράσεις να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ, υπογράμμισε τα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι ναυτικοί τα τελευταία χρόνια.

    Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσαν τους «μαύρους κύκνους» για τον κλάδο με αρνητικές επιπτώσεις ειδικότερα στους ναυτικούς, σημείωσε ο κ. Γκόνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι, κατά τη διάρκεια των σημαντικών αυτών προκλήσεων, η ναυτιλία ξηρού φορτίου επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα. Αναφερόμενος στις προοπτικές της ναυλαγοράς των dry, σχολίασε ότι οι χαμηλές παραγγελίες και η συνεπακόλουθη μικρή ανάπτυξη του στόλου αποτελούν παράγοντες αισιοδοξίας. Στην πλευρά της ζήτησης, ο κ. Γκόνης στάθηκε στον ρόλο της Κίνας μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

    Στο μέτωπο της απανθρακοποίησης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης πράσινων λιμένων / Green Hubs, καθώς τα Green Corridors δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της tramp ναυτιλίας. Ένα άλλο θέμα το οποίο έθιξε ο γενικός γραμματέας της INTERCARGO είναι το ESG, το οποίο χαρακτήρισε ως μέσο διαχείρισης κινδύνου που θα καθορίσει εντός των επομένων ετών τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου. «Η ναυτιλία δεν μπορεί πλέον να αποτελεί απαρατήρητη δραστηριότητα από το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το ESG είναι η γέφυρα μεταξύ τού πώς λειτουργεί η ναυτιλία και του πώς σκέφτεται και λειτουργεί ο κόσμος». Ακόμη, όσον αφορά συγκεκριμένα το κοινωνικό μέτωπο του ESG, τόνισε ότι κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η προσέλκυση και η διατήρηση νέων με τις κατάλληλες δεξιότητες.

    Η ναυτιλία κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να ανακάμψει από την πανδημία, ανέφερε κατά την αρχική του εισήγηση ο κ. O’Neil. Αναφορικά με το ESG υποστήριξε ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κινητοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν να απασχοληθούν στη ναυτιλία. Πρόσθεσε ακόμη πως, σε ό,τι αφορά το «E», «θα πρέπει να αλλάξει η ρητορική και να μην ταυτίζουμε την απανθρακοποίηση με την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα. Η ναυτιλία χρειάζεται τα ορυκτά καύσιμα στο εγγύς μέλλον». Ο επικεφαλής της Columbia Shipmanagement σημείωσε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι απαραίτητο να υιοθετήσει μια ενιαία φωνή για τα σημαντικά ζητήματα που καλείται να υπερκεράσει, ενώ, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση, σχολίασε ότι αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης συζήτησης για το ESG.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.