Κυριαρχία της Κίνας στην αγορά κοβαλτίου

Κυριαρχία της Κίνας στην αγορά κοβαλτίου

74
Κυριαρχία της Κίνας στην αγορά κοβαλτίου

Ακόμη πιο έντονος αναμένεται να καταστεί ο έλεγχος της Κίνας στην παγκόσμια αγορά κοβαλτίου, καθώς η τιμή του μετάλλου ‒που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων‒ σημείωσε χαμηλό 32 μηνών εν μέσω ανόδου της παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι αναλυτές, εντός των επόμενων δύο ετών το μερίδιο της Κίνας στην παραγωγή κοβαλτίου αναμένεται να φτάσει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής έναντι 44% σήμερα.

Μάλιστα, η εν λόγω ενδυνάμωση της κινεζικής παρουσίας στην αγορά θα λάβει χώρα παρά τις προσπάθειες χωρών της Δύσης να ενισχύσουν την επιρροή τους στις αλυσίδες εφοδιασμού σημαντικών μετάλλων για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως το κοβάλτιο, το λίθιο και το νικέλιο.

Παράλληλα, η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την κινεζική πρωτοκαθεδρία στις αλυσίδες εφοδιασμού κοβαλτίου οδήγησε στην παροχή κινήτρων για εγχώρια παραγωγή ή για παραγωγή σε φιλικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τέτοια επένδυση θα έχει αντίκτυπο σε αρκετά έτη και συνεπώς δύσκολα θα επηρεαστούν οι εκτιμήσεις για την κατάσταση της αγοράς τα ερχόμενα έτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.