«Πόλεμος» των ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα στην οικονομία με «όπλο» τα τσιπ

«Πόλεμος» των ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα στην οικονομία με «όπλο» τα τσιπ

75
«Πόλεμος» των ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα στην οικονομία με «όπλο» τα τσιπ

Εν μέσω ανησυχίας αναφορικά με την κινεζική επέκταση στον τομέα της τεχνολογίας, οι ΗΠΑ προέβησαν σε περιορισμό των εξαγωγών μικροκυκλωμάτων προς την Κίνα, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.

Καθώς η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο και την ανάπτυξη, η απώλεια που υφίστανται οι κινεζικές εταιρείες που δεν έχουν πρόσβαση στα προηγμένα μικροκυκλώματα των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εκτός αυτού, ο αμερικανικός «πέλεκυς» συνεχίζει να χτυπά, καθώς, βάσει δημοσιεύματος των Financial Times, αμερικανικές εταιρείες οι οποίες θα δεχτούν επιδοτήσεις από το Chips Act που προωθεί η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί να συμφωνήσουν πως δεν θα επεκταθούν στην Κίνα εντός των επόμενων δέκα ετών.

Το Chips Act συνιστά μία από τις πρωτοβουλίες του προέδρου Μπάιντεν στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία μικροκυκλωμάτων και συνάμα να αποδυναμώσει την κινεζική πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής. Πρόκειται για ένα κρατικό ταμείο ύψους $52 δισ., σύμφωνα με το Reuters.

Η ανησυχία των ΗΠΑ για την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα μικροκυκλώματα έχει ενταθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη φαντάζει ανυποχώρητη στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Παρά την ισχυρή υποστήριξη που λαμβάνει η Ταϊβάν από τις ΗΠΑ, ένα σενάριο όπου θα επανενωθεί με την Κίνα δεν δύναται να αποκλειστεί. Η Ταϊβάν αποτελεί οδηγό στην αγορά των τσιπ και, εφόσον καταλήξει στην αγκαλιά του Πεκίνου, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας στην αγορά θα είναι αδιαμφισβήτητο.

Το κατά πόσο οι χειρισμοί της Ουάσιγκτον θα είναι επαρκείς για να εμποδίσουν μια αλλαγή του στάτους κβο στην ευρύτερη περιοχή ή το κατά πόσο η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να σταματήσει πάση θυσία την όποια -βίαιη ή μη- προσπάθεια του Πεκίνου να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του, μέλλει να φανεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.