Καινοτόμος σχεδιασμός πλοίου μεταφοράς πράσινων καυσίμων

Καινοτόμος σχεδιασμός πλοίου μεταφοράς πράσινων καυσίμων

104
Καινοτόμος σχεδιασμός πλοίου μεταφοράς πράσινων καυσίμων

Η γαλλική πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Dreyfus Armateurs ανέπτυξε μέσω της θυγατρικής της Louis Dreyfus Ports and Logistics (LDPL) έναν καινοτόμο σχεδιασμό πλοίου, το οποίο μπορεί να αποθηκεύει και να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια μέσω της μεταφοράς πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας.

Για την ανάπτυξη του πλοίου με την ονομασία Floating Renewable Energy Solution for Hydrogen vessel (FRESH), η Louis Dreyfus αξιολόγησε έναν μεγάλο αριθμό παρόχων τεχνολογίας και συνεργάστηκε με εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες, καθώς και με τον κορεατικό νηογνώμονα (KR), προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα ασφαλείας του σχεδιασμού είναι σύμφωνα με τις πρακτικές της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Τον Νοέμβριο του 2022, μάλιστα, ο κορεατικός νηογνώμονας εξέδωσε έγκριση επί της αρχής σχετικά με τον σχεδιασμό της LDPL, υπογραμμίζοντας έτσι την ασφάλεια και την τεχνική βιωσιμότητα του FRESH.

Σύμφωνα με την LDPL, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση της έντασης του άνθρακα, πραγματοποιώντας στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Η αξιοποίηση των παραπάνω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί τη χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ή εναλλακτικά τη χρήση φορέων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, όπως το υδρογόνο.

Η LPDL τονίζει ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του πράσινου υδρογόνου είναι ότι μπορεί να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας κυψέλες καυσίμου ή ως καύσιμο σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Παράλληλα, η αμμωνία αποτελεί μια εξίσου ελκυστική λύση, καθώς ως προϊόν είναι σχετικά εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί με ειδικά σχεδιασμένα πλοία, ενώ μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ουρίας και λιπασμάτων είτε να διαχωριστεί σε καύσιμο υδρογόνο και άζωτο, χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες διαχωρισμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.