Πειρατικές επιθέσεις σε πλοία: Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις δεκαετίες

Πειρατικές επιθέσεις σε πλοία: Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις δεκαετίες

242
Πειρατικές επιθέσεις σε πλοία: Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις δεκαετίες

Στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες κινήθηκαν οι πειρατικές επιθέσεις εναντίον πλοίων το 2022.

Σύμφωνα με έκθεση του ICC International Maritime Bureau (IMB), καταγράφηκαν 115 περιστατικά πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία το περασμένο έτος, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τα 132 το 2021. Η πλειονότητα αυτών έλαβε χώρα στα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στον Κόλπο της Γουινέας στη δυτική Αφρική καταγράφηκαν 19 επιθέσεις σε τρία πλοία το 2022 έναντι 35 το 2021. Πάντως, στον Κόλπο της Γουινέας και στη Νοτιοανατολική Ασία τα περιστατικά ληστείας δεν ακολούθησαν την ίδια πτωτική πορεία, σύμφωνα με αντίστοιχη έκθεση του MICA center, το οποίο σημειώνει ότι τέτοιου είδους περιστατικά αυξήθηκαν πέρυσι, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνοδεύτηκαν από τη χρήση βίας. Όπως σημειώνεται, η οικονομική κρίση θα δυσχεράνει την τάση αυτή σε περιοχές με περιορισμένο έλεγχο.

Διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και λαθρεμπόριο αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τους stakeholders στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του MICA center. Ωστόσο, τα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα ενέχουν νέους κινδύνους για τον θαλάσσιο χώρο, όπως αυτοί που συνδέονται με τα υποθαλάσσια καλώδια και τους αγωγούς ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που επηρεάζουν τα πλοία και τις λιμενικές υποδομές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.