Προσεχώς ρεκόρ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαϊκών παραγώγων

Προσεχώς ρεκόρ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαϊκών παραγώγων

240
Προσεχώς ρεκόρ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαϊκών παραγώγων

Επίπεδα-ρεκόρ στην κατανάλωση υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα βενζίνης, diesel και jet fuel αναμένει για το 2024 η Energy Information Administration (EIA). Συγκεκριμένα, στην έκθεση Ιανουαρίου Short-Term Energy Outlook (STEO), η κατανάλωση καυσίμων θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2023, για πρώτη φορά από το 2019 ενώ κατά μέσο θα υπερβεί τα 102,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2024. Η αύξηση αυτή θα οδηγηθεί από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αντανακλώντας τις οικονομικές τάσεις τα επόμενα έτη.

Την ίδια ώρα η ΕΙΑ εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου brent θα υποχωρήσουν το 2023 στα $83/βαρέλι σημειώνοντας πτώση 18% έναντι του 2022, ενώ πτωτικά θα κινηθούν και το 2024 και συγκεκριμένα στα $78/βαρέλι καθώς, παρά την αυξημένη ζήτηση, τα παγκόσμια αποθέματα θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις τιμές.

Εάν οι εκτιμήσεις της ΕΙΑ επιβεβαιωθούν βραχυπρόθεσμα τα product tankers που μεταφέρουν τέτοιου είδους φορτία θα επωφεληθούν συνεχίζοντας την καλή τους πορεία από το 2022, όταν και η αναδιάταξη των ροών πετρελαίου λόγω της ρωσικής εισβολής έδωσε ώθηση στους ναύλους του εν λόγω τύπου πλοίου. Κομβική ημερομηνία για το μέλλον της ναυλαγοράς αποτελεί η 5η Φεβρουαρίου, όταν και θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.