Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC

75
Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, όπως καταδεικνύουν έρευνες τόσο του Bloomberg όσο και του Reuters, με τη Νιγηρία να αποτελεί τον οδηγό αυτής της αύξησης.

Το Bloomberg κάνει λόγο για αύξηση 150.000 βαρελιών/ημέρα έναντι του Νοεμβρίου, ενώ το Reuters για αύξηση 120.000 βαρελιών/ημέρα, στα 29 εκατ. βαρέλια/ημέρα, παρά τη συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής προς στήριξη της αγοράς.

Η Νιγηρία, η οποία για αρκετές δεκαετίες πλήττεται από περιστατικά κλοπών στις υποδομές πετρελαίου, κατάφερε να περιορίσει σε έναν βαθμό αυτά τα φαινόμενα και να αυξήσει την παραγωγή της τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 170.000 βαρέλια/ημέρα.

Καθώς η ζήτηση πετρελαίου είχε ανακάμψει το 2022, ο OPEC+ είχε αυξήσει την παραγωγή του κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Τον Νοέμβριο, ωστόσο, και με τις τιμές να κατρακυλούν, ο Οργανισμός προχώρησε στη μεγαλύτερη περικοπή της παραγωγής από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020. Η απόφαση έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, με τα 1,27 εκατ. βαρέλια να αφορούν τις χώρες του OPEC. O στόχος διατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο.

Με την αύξηση της παραγωγής της Νιγηρίας τον Δεκέμβριο, η συμμόρφωση των χωρών στις προκαθορισμένες περικοπές έπεσε στο 161% από το 163% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.