ΔΝΤ: Το 2023, δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Το 2023, δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

187
ΔΝΤ: Το 2023, δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

Για το μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα- αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ίδια ανέφερε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια η ανάπτυξης της Κίνας το 2022 θα είναι στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω», είπε η Γκεοργκίεβα στην ειδησεογραφική εκπομπή του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου «Face the Nation».

«Γιατί; Επειδή οι τρεις κύριες οικονομίες – οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα – επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αναμένουμε το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι σε ύφεση». Εκτίμησε ότι, ενώ οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, η εικόνα είναι διαφορετική για την Ευρώπη η οποία πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Το 50% των χωρών της ΕΕ θα είναι σε ύφεση», επεσήμανε η Γκεοργκίεβα.

Πλέον το ΔΝΤ εκτιμά επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,7% φέτος από το 3,2% το 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.