Κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας από bulk carrier στη Βραζιλία

Κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας από bulk carrier στη Βραζιλία

202
Κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας από bulk carrier στη Βραζιλία

Ένα εγκαταλελειμμένο bulk carrier μήκους 200 μ. ανησυχεί πλέον τις βραζιλιάνικες αρμόδιες αρχές, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες μετακινήθηκε από τη θέση ελλιμενισμού του και απέπλευσε αργά προς τη γέφυρα που ενώνει το Ρίο ντε Τζανέιρο με τον κόλπο Guanabara, στην οποία και προσέκρουσε.

Το εν λόγω πλοίο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Reuters, είναι φορτωμένο με 50 τόνους καυσίμου πετρελαίου, ποσότητα που υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει στα ύδατα του ευρύτερου παραλιακού μετώπου του Ρίο. «Το πλοίο δεν είναι ασφαλές και μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή», υπογραμμίζει ο κ. Sergio Ricardo, συνιδρυτής του περιβαλλοντικού ομίλου Living Bay Movement, λόγω των προχωρημένων επιπέδων διάβρωσης του πλοίου.

Το εν λόγω πλοίο δεν είναι το μοναδικό εγκαταλελειμμένο στη συγκεκριμένη περιοχή, με τον αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα να είναι σημαντικός. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2022, από το 1990 έχει μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός δελφινιών αλλά και ψαριών στον κόλπο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.