Δεξαμενόπλοια: Αλλαγή ρότας το 2022

Δεξαμενόπλοια: Αλλαγή ρότας το 2022

450
Δεξαμενόπλοια: Αλλαγή ρότας το 2022

Μπορεί το 2021 να αποτέλεσε χρονιά που σίγουρα οι συμμετέχοντες στην αγορά δεξαμενόπλοιων θα ήθελαν να ξεχάσουν, οι συνθήκες φέτος ωστόσο είναι τελείως διαφορετικές, αν και για να αλλάξει το σκηνικό έπρεπε να μεσολαβήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αλλαγές στον χάρτη εμπορευματικών ροών μετά την εισβολή ώθησαν προς τα επάνω τα τονομίλια και η αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη η οποία αναμενόταν επήλθε πιο «βίαια». Η άνοδος της ναυλαγοράς δεν καταγράφηκε με τον ίδιο τρόπο

σε όλα τα μεγέθη των δεξαμενόπλοιων: τα VLCCs προστέθηκαν τελευταία στην κούρσα, επηρεαζόμενα από τις πολιτικές του OPEC+ και τη στρατηγική της Κίνας για την πανδημία. Με την ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών από το επόμενο έτος, η Κίνα εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύσει το 50% της αύξησης της ζήτησης.

Πάντως, σε ορισμένα routes και για συγκεκριμένης χωρητικότητας πλοία, όπως τα LR2, οι ναύλοι φέτος κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Για άλλα μεγέθη δεξαμενόπλοιων, όπως τα Aframaxes, οι ναύλοι οριακά κινούνται προς τα υψηλότερα επίπεδά τους. Για δρομολόγια που περιλαμβάνουν τη Ρωσία, «the sky is the limit».

H σημαντική άνοδος των ναύλων και η συνεπακόλουθη αυξημένη ζήτηση για παλαιότερο τονάζ έχουν οδηγήσει τις αξίες των δεξαμενόπλοιων σε εκρηκτικά υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι η αξία ενός Aframax δέκα ετών έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Και οι αξίες των νεότευκτων ακολουθούν ανοδική πορεία, με την αύξηση, αναλόγως του μεγέθους, να κυμαίνεται σε ένα εύρος 5-8%. Από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη και τη μη διαθεσιμότητα των ναυπηγείων και τα αυξημένα κόστη λόγω του πληθωρισμού, οι παραγγελίες νεότευκτων είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016: 7,95 εκατ. dwt είναι οι παραγγελίες των crude και product tankers φέτος, ενώ παραδόσεις και διαλύσεις έχουν διαμορφωθεί σε 26,4 εκατ. dwt και 5,2 εκατ. dwt αντίστοιχα.

Πηγή: Gibson Shipbrokers/Week 50

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.