Οι αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων σπάνε όλα τα κοντέρ

Οι αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων σπάνε όλα τα κοντέρ

281
Οι αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων σπάνε όλα τα κοντέρ

H ανάκαμψη της ναυλαγοράς των δεξαμενόπλοιων έχει πυροδοτήσει κύμα αγοραπωλησιών το 2022 και, σύμφωνα με δεδομένα της Xclusiv Shipbrokers, περίπου 700 πλοία (άνω των 9.999 dwt) έχουν αλλάξει χέρια από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σημειώνοντας άνοδο 27% σε σχέση με το 2021. Μάλιστα οι εν λόγω συναλλαγές είναι οι υψηλότερες από το 1995.

MR2 και Aframax/LR2 έχουν καταγράψει τις υψηλότερες πωλήσεις (315), ενώ οι πωλήσεις MR1 έχουν διαμορφωθεί σε 86 έναντι 32 το 2021. Εξαίρεση τα VLCCs, των οποίων οι συναλλαγές φέτος στην S&P αγορά είναι μειωμένες κατά 12%. Την ίδια ώρα, η Xclusiv σημειώνει ότι οι νέες εμπορευματικές διαδρομές που έχουν αναδυθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για παγοθραυστικά δεξαμενόπλοια, αντιπροσωπεύοντας το 21% των αγοραπωλησιών.

Στα dry, η δραστηριότητα ήταν μειωμένη, καθώς οι αγοραπωλησίες είναι στις 712, σημειώνοντας πτώση 28%. Supramax/Ultramax σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με το 2021 (34%), ενώ τα Handymax αποτέλεσαν το μοναδικό segment που κατέγραψε αύξηση στις αγοραπωλησίες της τάξης του 32%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.